Ajurveda – tai mokslas, kuris nusako palankias ir nepalankias gyvenimo sąlygas, sukuriančias laimę arba kančią. Ji paaiškina, kas padeda ar trukdo ilgaamžiškumui, o taip pat vertina gyvenimą visu jo pilnumu ir įvairiapusiškumu.

Čaraka-Samchita, Sutrasthana 1:41

Taigi kenksmingi įpročiai:

  • Persivalgymas.
  • Pakartotinis valgymas po sotaus valgio.
  • „Užkandžiavimas“ tarp pagrindinių valgymų.
  • Pernelyg didelio kiekio vandens vartojimas valgio metu ar po jo, arba priešingai, visiškas jo nevartojimas.
  • Labai šalto, ledinio vandens vartojimas apskritai, o ypač valgio metu.
  • Didelio kiekio maisto vartojimas, esant prastam tuštinimuisi.
  • Valgymas labai ankstyvu ar pernelyg vėlyvu paros laiku.
  • Sunkaus maisto vartojimas dideliais kiekiais arba lengvo maisto vartojimais per daug mažais kiekiais vietoj pilnavertiško maisto.
  • Maisto užsigėrimas vaisių sultimis arba vaisių valgymas kartu su pagrindiniu maistu.
  • Valgymas nejaučiant alkio.
  • Valgymas norint pagerinti emocinę būseną.
  • Vartojimas produktų, kurie nesuderinami tarpusavyje.
  • Saldumynus galima valgyti po maisto arba atskirai.

Ajurvedoje išskiriami šeši skoniai.

Saldus skonis

  • Vėsina.
  • Kuria ir stiprina visus kūno audinius.
  • Harmonizuoja protą.
  • Sukuria pasitenkinimo jausmą.

Sūrus skonis

  • Šildo
  • Skatina augimą ir palaiko vandens ir elektrolitinį balansą.
  • Skatina seilių išsiskyrimą.
  • Padeda virškinimui ir įsisavinimui.
  • Atliekų šalinimas.

Rūgštus skonis

  • Šildo
  • Stimuliuoja virškinimo ugnį.
  • Drėkina maistą.
  • Mažina dujų susidarymą ir kaupimasi bei pilvo pūtimą.
  • Lengvina virškinimą.
  • Skatina kūno masės didėjimą (jėgą).
  • Stiprina medžiagų apykaitą.

Aštrus skonis

  • Šildo
  • Stimuliuoja virškinimo ugnį.
  • Valo maistą.
  • Šalina kamščius nosiaryklės kanaluose.
  • Stimuliuoja ašarų ir nosies išskyrų išsiskyrimą.
  • Suteikia maistui skonį.
  • Stabdo niežėjimą, skatina odos ataugų rezorbciją.
  • Naikina kirminus ir mikrobus.
  • Gerina kraujotaką.

Kartus skonis

  • Vėsina
  • Naikina bakterijas.
  • Naikina kirminus ir mikrobus.
  • Skatina virškinimą.
  • Mažina dujų susidarymą žarnyne.

Aitrus (sutraukiantis) skonias

  • Vėsina.
  • Turi antiuždegiminių savybių.
  • Skatina odos ir gleivinių gijimą.
  • Padeda gydant opas, skatina jų gijimą.
Facebook komentarai
- Reklama -

PARAŠYKITE ATSAKYMĄ

Įrašykite savo komentarą
Įrašykite čia savo vardą